Jordans Historia

Det hela började med en dansk kamtillverkare. Wilhelm Jordan föddes i Köpenhamn den 22 januari 1809 och var äldst av 12 barn. Omedelbart efter examen skickades Wilhelm till Kiel för att söka arbete. Han kom snart till Hamburg där han började som kammakarlärling. Under ledning av tyska hantverkare lade Wilhelm Jordan grunden för det livsverk som fortfarande lever och frodas.

Efter att ha provat lyckan i flera år som en resande gesäll i Centraleuropa återvände Wilhelm Jordan till Köpenhamn och etablerad sin egen kambutik. Han hade svårt att tjäna pengar på verksamheten och 1837 stängde han butiken och for med två kammakarkollegor till Christiania för att söka lyckan. Den 5 augusti 1837 hyrde de tre en liten butik och en liten verkstad i glasmästare Plöens gård i hörnet av Skepparegatan och Övre Vagnmansgatan i stadens centrum. Detta blev grunden för det som idag har blivit en av de ledande penselfabrikerna i Europa.

Wilhelm Jordan sökte samtidigt medborgarskap som beviljades den 19 Januari 1838. Efter att ha avlagt sin borgared blev Wilhelm Jordan inskriven som medborgare och kammästare i Christiania. Den unga dansken var lyckosam i sina satsningar och några år efter ankomsten till Norge var han väl etablerad. Med en stabilare ekonomi gör Wilhelm Jordan sina första betydande investeringar. Han köper Skeppargatan 44, och från detta strategiska geografiska läget i huvudstaden centrum fortsätter han bygga sitt livsverk.

1845 fanns inte några borstbindare i Christiania. Wilhelm Jordan hade inte heller den kunskapen, med blev intresserad av det yrket. Han återvänder till Hamburg och stadens borstbinderier. Han hittar en handfull borstbindarvänner som han förmår ta med sina familjer och flytta med honom till Christiania. Denna satsning fick verksamheten att blomstra ytterligare.

Wilhelm Jordan dör

Wilhelm Jordan dog 19 mars 1879, 70 år gammal. Han lämnade ett livsverk efter sig som efterlevande förstod att ta väl hand om. Det var äldsta sonen, Fredrik William Jordan, född 4 September 1841, som skulle föra kammakeri och borstbinderiet vidare. Vid den här tiden var ångmaskinen i bruk att driva sågar och svarvar medans borstarna fortsatt gjordes för hand. Utbudet av borstar var stort, från finaste lyxborstar till enkla kvastar och skurborstar.

Piassavakvasten och Carl Jeppesen

Under 1870-talet sopades fortfarande stadens gator med björkkvastar. I USA var man först med Piassavakvasten. Nyheten spreds snabbt till Europa och snart togs den även till Norge av Frederick W Jordan tack vare sina kontakter med specialist Carl Jeppesen som flyttade till Cristiania med sin familj och började tillverkningen av Piassavakvasten. Inte nog med det, Carl Jeppesen hade också ett stort samhällsintresse. Han hade en central roll i uppbyggnaden av Det Norska Arbetarpartiet och 1894-1897 var han partiets ledare. Han var också en framsående lokalpolitiker och 1898-1925 satt han i stadsfullmäktige. 1917-1919 var han huvudstadens första Arbetarpartiordförande.