Kvinna med rött hår som står mot en vägg och ler stort

Bakterier som vi har i munnen kommer ofta från socker, men även från mat och dryck i allmänhet. Dessa omvandlas till syra. Denna syra attackerar tändernas emalj. När emaljen försvagas kan du få hål i tanden.

Det går att förebygga karies med rätt munhygien och goda vanor. Här kommer några tips och råd för hur man undviker hål i tänderna.

BORSTA TÄNDERNA TVÅ GÅNGER OM DAGEN

Att borsta tänderna två gånger om dagen är det bästa första steget du kan ta för att undvika karies. Detta gäller såklart både vuxna och barn. Borsta en gång på morgonen och en gång på kvällen med fluortandkräm. Jordan har ett brett utbud av tandkrämer så att du kan hitta en som bäst passar dina behov. Du kanske vill ha en tandkräm med ett extra skydd mot karies, vitare tänder eller en tandkräm som är speciellt anpassad för tillstånd som muntorrhet.

Vuxnas tänder kan ofta behöva ett extra fluorskydd. Därför kan det vara bra att använda munskölj med fluor utöver din vanliga tandkräm som innehåller fluor. Små barn kan också behöva fluoridtabletter utöver fluortandkräm. I de fallen kan det vara bra att prata med en tandläkare först.

RENGÖR ALLA YTOR PÅ TÄNDERNA

Det är lika viktigt att göra rent mellan tänderna som det är att borsta på tandytorna som syns. Anledningen är rätt enkel. En tand har 5 ytor och en tandborste når inte alla ytor. Det är där som tandtråden kommer in! Med hjälp av tandpetare och tandtråd kan du ta bort plack mellan tänderna och undvika hål.

Hur vet man vad man ska välja – tandtråd eller tandpetare? Valet är väldigt individuellt och beror på dina behov men även hur mycket utrymme du har mellan dina tänder. Om du har lite större mellanrum mellan tänderna kan du använda de flesta tandtrådar. Ett exempel är Easy Clean Flosser som har ett handtag som ger dig ett bra grepp.

Easy Slide Floss är speciellt framtagen för trånga utrymmen. Om dina tänder sitter tätt så är det ett bra val. Den glider bra mellan tänderna. Dessutom innehåller Easy Slide Floss lite tandkräm för en friskare andedräkt och en fräsch känsla i munnen.

Om du föredrar tandpetare kan Jordan erbjuda flera olika sorters tandpetare och tandstickor. Du kan välja mellan tandpetare i plast och tandpetare i trä.

FLER TIPS FÖR ATT UNDVIKA HÅL I TÄNDERNA

En hälsosam och varierad kost, och att äta regelbundet kan ha en positiv effekt på dina tänder. Det är dessutom viktigt att undvika småätande. Just småätande betyder att syra produceras konstant, och saliven hinner då inte att reparera skador på tänderna. Ett tips är att dricka ett glas vatten efter maten eller använda munskölj. Att dricka vatten istället för läsk är också ett bra och enkelt sätt att undvika karies. Och glöm förstås inte bort regelbundna besök hos tandläkaren!

Här kan du läsa tandläkarens bästa tips för att undvika hål i tänderna!

Relaterade artiklar

Borsta tänderna och använd tandkräm för att motverka gula tänder

Gula tänder - sant eller falskt

Gula tänder eller missfärgning av tänderna är något som de flesta av oss upplever någon gång i livet. Det finns många saker som kan orsaka…

Läs mer
Undvik skador på emaljen

Tips för att undvika skador på emaljen

När man dricker sura drycker eller äter sura och söta livsmedel så sänks pH-värdet i munnen och tänderna utsätts för ett syraangrepp. Detta kan leda…

Läs mer
Kvinna som borstar tänderna med Jordan vid ont i visdomstand

Ont i en visdomstand? Detta kan du göra för att lindra smärtan

Visdomständer är idag kanske mer förknippade med krångel än med visdom. Här är de vanligaste orsak till varför du kan få ont i visdomständerna, vad…

Läs mer