Jordan stay fresh tandkräm och green clean tandborste i rosa färg

FORSKNING UPPTÄCKTE FLUOR MOT KARIES

Efter andra världskriget var karies ett folkhälsoproblem i många länder. För att försöka lösa problemet upptäckte forskare att vatten som innehöll fluor ledde till en minskning av hål i tänderna. Resultatet av kombinationen visade en minskning av karies bland barn på så mycket som 50% utan biverkningar. Man testade även andra metoder där man använde fluor, som fluortabletter och tandkräm som innehöll fluor. Med dessa tester är det väl dokumenterat att fluortandkräm förhindrar karies och bidrar till en god tandhälsa (1, 2).

VAD ÄR KARIES?

Karies är ett annat ord för hål i tänderna och är det vanligaste problemet man kan få med sina tänder. Det brukar förekomma på tuggytan, längs tandköttet mellan tänderna eller på rötternas yta om de är exponerade. Man kan få karies både på mjölktänder och permanenta tänder. Sannolikheten för att få hål i tänderna varierar från person till person. Det finns flera faktorer som påverkar sannolikheten att utveckla karies, exempelvis ens allmänna hälsa, läkemedel, matvanor och tandhygien.

En tand består av en rot och en krona. Kronan är den del av tanden som syns. Kronan täcks av ett skal, detta skal kallas för emalj. Emaljen fungerar som det skyddande lagret av tanden. Om tänderna inte rengörs ordentligt kommer ett skikt av plack att bildas på tändernas yta. Bakterierna som finns i plack kan producera syror som skadar tandemaljen. Detta är en av de främsta anledningarna till att karies utvecklas. Karies börjar som en liten buckla i emaljen. Om man inte gör någonting kan bakterierna utveckla ett hål genom att bryta igenom emaljen och nå dentinet, eller tandbenet.

SÅ VET DU OM DU HAR HÅL I TÄNDERNA

Karies är ofta ingenting som man upptäcker i ett tidigt skede. Det är därför det är så viktigt att regelbundet besöka tandläkaren. Normalt känner man ingen smärta förrän kaviteten är nära en nerv och tanden blir känslig för varm eller kall mat och dryck.

FÖRDELAR MED FLUOR I TANDKRÄM

Varje dag går vår mun igenom två naturliga processer: demineralisering och remineralisering. Till exempel, efter att vi äter sjunker PH-värdet i munnen och nedbrytningen av maten börjar. Detta kallas för demineralisering, vilket innebär att kalcium och fosfat under tandens yta upplöses. Remineralisering är när PH-värdet ökar och man fyller på med fosfor och kalcium.

En bra balans mellan remineraliserings- och demineraliseringsprocesserna kommer att leda till friskare och starkare tänder. Fördelen med fluor är att det gynnar remineralisering och därmed bidrar till att förebygga karies (2).

sant eller falskt OM FLUOR

• Fluortandkräm kan vara giftigt.
Sant och falskt: Mängden fluor som är tillåten i tandkräm regleras strikt (3). Man måste äta en hel tub av tandkräm för att ens få symptom på fluorberusning. Den högsta tillåtna mängden fluor i tandkräm för vuxna är 0,15 gram i en 75 ml tub. Med andra ord skulle du behöva äta 6,5 tuber tandkräm på en gång för att fluor ska vara livshotande.
• Fluor i dricksvatten eller tandkräm kan orsaka cancer.
Falskt: Forskning har visat att mängden fluor som finns i tandkräm inte ökar risken för cancer.
• Fluor hjälper inte mot karies.
Falskt: Fluorapatit är en mineral som tandemaljen skapar när fluor är närvarande, vilket är mer motståndskraftigt för en ökning av pH-värdet. Fluor gör tandmineralen starkare och hjälper mot karies.

Källor:

1. Rølla G, Jonski G Historien om fluortannpasta. Nor Tannlegeforen Tid. 2014: 124:624-27
2. Amaechi BT, van Loveren C Fluorides and Non-Fluoride Remineralization Systems. Monogr Oral Sci. Basel, Karger, 2013, vol 23,pp15-26
3. Regulation EC No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on Cosmetic Products. Länk till sida.

Relaterade artiklar

Borsta tänderna och använd tandkräm för att motverka gula tänder

Gula tänder - sant eller falskt

Gula tänder eller missfärgning av tänderna är något som de flesta av oss upplever någon gång i livet. Det finns många saker som kan orsaka…

Läs mer
Undvik skador på emaljen

Tips för att undvika skador på emaljen

När man dricker sura drycker eller äter sura och söta livsmedel så sänks pH-värdet i munnen och tänderna utsätts för ett syraangrepp. Detta kan leda…

Läs mer
Kvinna som borstar tänderna med Jordan vid ont i visdomstand

Ont i en visdomstand? Detta kan du göra för att lindra smärtan

Visdomständer är idag kanske mer förknippade med krångel än med visdom. Här är de vanligaste orsak till varför du kan få ont i visdomständerna, vad…

Läs mer